Bezár

Rendszerinformáció

Társoldalak:www.fesztivalkozpontgyor.hu www.barokk.hu www.babakiallitas.hu www.gyor.hu

Anyakönyvi Hivatal

Anyakönyvi Hivatal

Elérhetőségek:
9022 Győr, Liszt F. u. 20.
Tel.: 96/517-023

Nyitva tartás:
Hétfő 08.30-15.00
Kedd szünnap
Szerda 12.30-15.00
Csütörtök 08.00-17.30
Péntek szünnap

Ebédszünet 12.00-12.30

A bejelentkezés menete:

A házasságkötés hatósági eljárás. Több törvény, törvény erejű rendelet és egyéb jogszabály írja elő az anyakönyvvezetők feladatát a házasságkötést megelőző eljárásban, és a házasságkötésen történő közreműködésnél.

Gyakran fordulnak hozzánk telefonon a házasulók azzal a kéréssel, hogy vegyük előjegyzésbe a házassági szándékukat. Erre nincs lehetőség hisz az egyik legalapvetőbb szabály a házasságkötés során, a személyes megjelenés az anyakönyvvezető előtt. Házassági szándékot csak így lehet bejelenteni, és ezzel egy időben a házasulóknak igazolniuk kell hogy házasságkötésüknek nincs törvényes akadálya. Az összes törvényi feltétel meglétének tisztázása után kerülhet sor arra, hogy az anyakönyvvezető - figyelembe véve a házasulók kívánságát is - kitűzze a házasságkötés időpontját. A ma érvényben lévő jogszabályok szerint 30 napos várakozási időnek kell megelőzni a házasságkötést. Tehát a bejelentkezés után leghamarabb a 31. napra tűzhető ki az esküvő.

A házassági szándék bejelentéséről jegyzőkönyv készül. Ez a jegyzőkönyv a házasulók személyi adatain túl tartalmazza nyilatkozataikat, többek között a házasságkötés után viselt névre, valamint születendő gyermekeik családi nevére vonatkozóan. A házassági szándékot bejelentő jegyzőkönyv hat hónapig érvényes. Amennyiben a házasulók hat hónapon túli időpontban szeretnék a házasságot megkötni, az időpont lefoglalása lehetséges (törvényi feltételek igazolása ez esetben is szükséges), azonban egy újabb személye megjelenésre is szükség lesz a későbbiek során. Minden év augusztusától adjuk meg a lehetőséget a következő évre történő bejelentkezéshez.

Magyar állampolgárok házassági szándékának bejelentéséhez szükséges iratok:

érvényes magyar személyi igazolvány + lakcímkártya, vagy érvényes magyar útlevél + lakcímkártya

születési anyakönyvi kivonat (amennyiben a házasuló nem Győrben született)

ha már volt előző házasság, annak megszűntetését igazoló okirat, pl.: jogerős bontóítélet (ez sem kell, ha az előző házasságot Győrben kötötték)

Nőtlen, hajadon családi állapotot nem kell igazolni.

Amennyiben egyik házasuló (esetleg mindkettő) nem magyar állampolgár a házasságkötés törvényes feltételeinek igazolása más formában történik, így minden esetben előzetes egyeztetésre van szükség az anyakönyvvezetővel.